Bomenadvies Helikopterplatform
Op het terrein van Amsterdam UMC is tijdelijk een helikopterplatform voor de traumahelikopter in gebruik, aangezien een ander platform elders buiten werking is. Dit platform wordt nu vaker gebruikt, waardoor Amsterdam UMC het verzoek heeft ontvangen van de provincie om de aanvliegroutes van de helikopters aan internationale richtlijnen te laten voldoen. De richtlijnen stellen onder andere eisen aan de hoogte van objecten, zoals beplanting, binnen de aanvliegroutes: hoe dichter bij het platform, hoe lager de objecten mogen zijn.
BWZ Ingenieurs is betrokken bij de inrichting van de waterberging op een ander deel van het terrein en heeft daarom de opdracht gekregen om onderzoek te doen naar de benodigde aanpassingen in de omgeving van het tijdelijke helikopterplatform. Als basis hebben we gegevens ontvangen over de aanvliegroutes, met daarbij de maximale toegestane hoogtes van objecten. Deze gegevens zijn opgesteld door een bedrijf dat gespecialiseerd is in vliegtuigbewegingen.
Vanuit BWZ Ingenieurs zijn Linda en Joeri hierbij betrokken. Zij hebben beiden vrij recent hun Visual Tree Assesment (VTA) diploma gehaald en kunnen hun kennis bij deze opdracht direct in de praktijk brengen. Met onze nieuwste meetstok kunnen zij heel nauwkeurig bomen inmeten en met een speciaal hiervoor aangeschaft hoogtemeetapparaat, kunnen zij de boomhoogte nauwkeurig vaststellen. Zij beoordelen de bomen daarnaast op gezondheid en soort en leggen allen gegevens digitaal vast.
Op basis van de uitkomsten adviseren wij Amsterdam UMC over de mogelijkheden om de bomen op de juiste hoogte te brengen. Hiervoor zijn waarschijnlijk maatregelen nodig zoals terugsnoeien, kandelaberen en eventueel kap. In ons advies houden wij rekening met de regelgeving in gemeente Amsterdam met betrekking tot kapvergunningen en het snoeien van bomen op terreinen van derden.
Dit project is een uitstekend voorbeeld van hoe we onze opgedane kennis en nieuwe meetapparatuur effectief inzetten om opdrachtgevers te adviseren.