Opening waterberging De Drielse Motte

Zo’n anderhalf jaar na realisatie was het op zaterdag 16 oktober 2021 zover: de officiële opening van waterberging De Drielse Motte in Kerkdriel door wethouder Van Hoften van gemeente Maasdriel en heemraad Gremmen van Waterschap Rivierenland.

Waarom een waterberging?

Hevige hoosbuien komen steeds vaker voor. Om overlast van water bij hevige buien te verminderen, is het belangrijk om regenwater tijdelijk te bewaren in een berging en geleidelijk af te voeren. Bij voorspelde droogte kan de waterberging het water langer vasthouden om uitdroging van de grond te verminderen. Waterschap Rivierenland en gemeente Maasdriel legden daarom waterberging De Drielse Motte aan naar een ontwerp van BWZ Ingenieurs. De waterberging heeft zijn nut al bewezen. Tijdens hevige buien in de zomer van 2021 steeg het waterpeil in de waterberging meetbaar.

Archeologisch monument De Asbergkamp

In de Middeleeuwen zag het gebied rondom de waterberging er heel anders uit. Het was een verdedigingsplek met een mottekasteel: een burcht op een heuvel. Hoogstwaarschijnlijk bouwde Hertog Jan I van Brabant de burcht in de Limburgse Successieoorlog.

In 2019 zijn alle waardevolle archeologische vondsten en bodemlagen in kaart gebracht door BAAC. Dit heeft geresulteerd in waardevolle inzichten over mottekastelen. Om dit ook zichtbaar te maken voor publiek is een monument geplaatst. Op een informatiepaneel naast het monument is van alles te lezen over de historie van de plek en de resultaten van het archeologisch onderzoek. Het monument is tot stand gekomen met een bijdrage van bierbrouwer Hertog Jan.

Wilt u meer weten over het mottekasteel? Lees dan verder in het artikel van het Brabants Dagblad of binnenkort op de website van de Historische Kring Bommelerwaard.

 

Benieuwd wat BWZ ingenieurs voor u kan betekenen?