Nature Based Solutions Challenge

Half juli bracht Arthur Cesa Venturella ons een bezoek in Everdingen. Hij was in Europa op uitnodiging van het Ministerie van Milieu van Italië en United Nations Development Programme om voor Youth4Climate zijn duurzame ideeën te presenteren voor een betere wereld.

Arthur studeerde aan de Universidade Federal do Rio Grande do Sul, in Porto Alegre in Brazilië. Hij deed samen met Liriane Petry via hun startup Pura mee aan de Nature Based Solutions Challenge van de WUR. Pura is een bureau dat agro-ecologische advisering verzorgt, technische hulp biedt aan agrariërs, onderwijs geeft, ketens voor ecologisch producten ondersteunt en kwekerijen opzet om zo het landschap en de ecologie te herstellen. Tevens werkt Pura aan een duurzame inkomensbron voor de lokale ondernemers. In dit kader heeft BWZ Ingenieurs deze startup gesponsord en Liriane en Arthur ondersteund tijdens de opstartfase. Dit is altijd op afstand geweest en het was leuk om elkaar nu in levende lijve te spreken. In de tuin rond Rustenburg werd hij rondgeleid langs al het zomerfruit als zomerappels, peren en pruimen. Iets wat rond ons bedrijf in stand wordt gehouden en verder wordt uitgebreid.

Arthur en Liriane participeren nu nog in het Youth Food Lab (FAO) dat is opgericht om oplossingen voor de ideefase tot implementatie te brengen en om bestaande projecten op te schalen. Tien teams, bestaande uit jonge onderzoekers, ondernemers en innovators, zijn hiervoor geselecteerd. Via op maat gemaakte programma’s krijgen de teams praktijkgericht mentorschap, workshops van experts, toegang tot een groot netwerk en zichtbaarheid op het mondiale World Food Forum-podium in oktober 2023. We blijven de komende tijd in contact met Arthur en Liriane om ze te ondersteunen waar mogelijk, zodat Pura een succes wordt.